Wat is Pilates
 
Pilates is een bewegingsmethode die ontworpen is om het lichaam in evenwicht te brengen.
Pilates is genoemd naar Joseph Pilates (1880-1967), een Duitser met een fascinerend levensverhaal. Een gedreven en briljant man die van kinds af aan geobsedeerd was door gezondheid, welzijn en het verenigen van lichaam en geest.
Pilates is een uitgebreid systeem van specifieke oefeningen die uitgevoerd worden op een oefenmat of op speciale apparaten en in een bepaalde volgorde. Het systeem volgt de principes van zeer bewust, beheerst en gecontroleerd bewegen met een intense concentratie, een specifieke ademhaling en werken vanuit je kern/centrum, en dat alles met vloeiende bewegingen.

Pilates levert tientallen resultaten op voor de beoefenaar die met regelmaat en met precisie traint. Zo verkrijgt de beoefenaar een verhoogde longcapaciteit en betere bloedcirculatie door een diepe ademhaling. Spierkracht en flexibiliteit worden verbeterd, vooral die van de rompspieren. De wervelkolom wordt soepeler en kan meer aan. Rondom het bekken wordt alles veel stabieler.
De coördinatie, zowel musculair als mentaal, wordt verbeterd. Botten worden steviger en gewrichten soepeler. Het lichaam komt dus in evenwicht, de houding wordt verbeterd, zo ook het lichaamsbewustzijn en de bewegingstechniek. Dit alles heeft aangename voordelen en aspecten in het dagelijkse leven.

Joseph Pilates noemde zijn methode 'The Art of Contrology.'
Op 85-jarige leeftijd - in 1965 - zei hij over zijn methode:
"I must be right. Never an aspirin, never injured a day in my life. The whole country, the whole world, should be doing my exercises. They'd be happier!"
(Ik moet wel gelijk hebben. Nooit een aspirientje, nog nooit geblesseerd geweest. Het hele land, de hele wereld zou mijn oefeningen moeten doen. Ze zouden gelukkiger zijn!)

Het verschil tussen een Pilates- en een Ground Control-PILATES®-les
Het aantal deelnemers aan een typische Pilatesles is klein en vaak van een gelijk niveau. Dit maakt het voor de instructeur vrij gemakkelijk om qua moeilijkheidsgraad iets op te bouwen en overzicht te houden.
Pilates is technisch, en moet precies worden uitgevoerd. Het is bewegen van binnenuit met een hoge mate van concentratie en beheersing. De oefeningen zijn niet zo eenvoudig als je op het eerste gezicht zou denken.
In fitnesscentra worden lessen vaak druk bezocht, met veel mensen in een groep; soms enkele tientallen.
Doorgaans is er een vaste kern, met soms enkele nieuwelingen of mensen die niet op vaste uren trainen. Dat maakt de taak van de instructeur om iets op te bouwen erg lastig. Door de omvang van de groep is het houden van overzicht moeilijk.

Daarom heeft Debbie Jenner Ground Control-PILATES® ontwikkeld. Dit is een Pilatesles met hier en daar aanpassingen zodat op een verantwoorde manier ook een grote groep de Pilatesbewegingen aan kan.
De moeilijke, acrobatische en risicovolle oefeningen zijn uit elkaar gehaald en teruggebracht tot een basis. Vanuit die basis, die voor de meeste leerlingen al uitdagend genoeg is, kan er na verloop van tijd progressie worden toegevoegd, waardoor men uiteindelijk op een gelijk niveau komt met een semi-gevorderde Pilatesles. Dat kost tijd en dat is niet erg. De weg er naartoe is al een openbaring en spannend en effectief genoeg voor de meeste deelnemers.

Voor iemand die thuis zonder begeleiding traint, is Ground Control-PILATES uit het boek een verantwoorde manier om met het lichaam bezig te zijn.

De Pilates Company
Ground Control-PILATES wordt inmiddels in Nederland op tientallen locaties gegeven. Zie de lijst in het linkermenu 'Zoek uw instructeur.'

GC-P is een eerste opstap naar de Pilates Methode en vormt een brug tussen de bestaande bewegingsmethodes en een mind-body inspanningsvorm.
In Amsterdam hebben wij een Pilates Personal Training Studio waar men één op één, of als duo (twee klanten per trainer), op afspraak Pilates kan beoefenen.
Heeft u interesse, dan sturen wij u graag een brochure toe.